Overslaan en naar de inhoud gaan
Elke ruimtelijke ontwikkeling gezond!

Adviespagina Gezonde Kinderopvang & Gezonde School

Jong geleerd is oud gedaan. Aandacht voor gezondheid in en rondom de school is belangrijk om een gezonde leefstijl vanzelfsprekend te maken. Het programma Gezonde Kinderopvang of Gezonde School kan hierbij helpen.

Aandachtspunten

  • Stimuleer scholen en kinderopvanglocaties om te werken met de Gezonde School-aanpak en de aanpak voor Gezonde Kinderopvang.  Bekijk hier welke scholen er in jouw gemeente al een Gezonde School zijn*. Bekijk hier een overzicht voor de kinderopvanglocaties die al bezig zijn met een Gezonde Kinderopvang.
  • Er zijn regelmatig subsidieregelingen beschikbaar voor het stimuleren van gezondheid op scholen en kinderopvanglocaties, bijvoorbeeld het Ondersteuningsaanbod voor scholen.
  • Stimuleer en faciliteer watertappunten op openbare plekken rondom de school.
  • Stuur op gezonder voedingsaanbod rondom scholen, via de algemene plaatselijke verordening (APV), marktverordening en verordening voor staanplaatsen.
  • Stimuleer en faciliteer groene schoolpleinen. Groene schoolpleinen zijn goed voor de gezondheid, beweging en concentratie van kinderen.
  • Een rookvrij schoolterrein is vanaf augustus 2020 verplicht.
  • Ga aan de slag met de aanpak JOGG – Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst. JOGG is een lokale en integrale aanpak waarbij gemeenten en lokale partners samen de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien structureel gezonder maken.

Meer informatie vind je op:

www.gezondeschool.nl

www.gezondekinderopvang.nl

 

* Een Gezonde School heeft minimaal één themacertificaat behaald naar keuze. Het kan zijn dat meerdere scholen wel werken volgens de Gezonde School-aanpak maar geen themacertificaat aanvragen.